5 Φυσικά Αντιυπερτασικά

by Νίκος Παπασταύρου | 16/04/2019 11:00

Την πρώτη φορά που θα μετρήσεις την πίεση σου και θα βρεθεί ότι είναι πιο ανεβασμένη από το κανονικό ίσως αγχωθείς. Ιδιαίτερα αν είσαι σχετικά νέος σε ηλικία. Κι όμως, η υπέρταση δεν αφορά μόνο τα άτομα τρίτης ηλικίας. Μπορεί ένας στους δύο ηλικιωμένους να έχει υπέρταση, όμως συνολικά το πρόβλημα αφορά το 1/3 του πληθυσμού. Υπάρχουν, εξάλλου, πολλά τα οποία μπορεί να ευθύνονται για την ανεβασμένη σου πίεση. Κι όμως, αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να την κρατήσουν μακριά, μειώνοντας την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή ή να λειτουργήσουν θετικά στην καλύτερη ρύθμισή της και κυρίως στην πρόληψή της. Υπάρχουν επομένως τρόποι να επαναφέρεις την πίεσή σου στα φυσιολογικά επίπεδα, και μάλιστα χωρίς να πάρεις φάρμακα. Ο Δημήτρης Δελλής, παθολόγος ειδικός διατροφολόγος εξηγεί πώς:

1.Ακολούθησε μια ισορροπημένη διατροφή

Παρόλο που οι διατροφικές αλλαγές δεν είναι ικανές να υποκαταστήσουν πλήρως τη φαρμακευτική αγωγή για τη ρύθμιση της υπέρτασης, σε κάποιες περιπτώσεις αρκούν. Πολύ περισσότερο βοηθούν στην πρόληψη της υπέρτασης. Πιο συγκεκριμένα, διατροφικές αλλαγές μπορεί να βοηθήσουν το άτομο με υπέρταση να ρυθμίσει καλύτερα την πίεσή του με λιγότερα φάρμακα ή να καθυστερήσει την έναρξη φαρμακευτικής αγωγής για μήνες ή χρόνια. Σε κάθε περίπτωση συστήνεται μεσογειακή διατροφή με περιορισμό στο αλάτι (σε ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα). Θα πρέπει, ωστόσο, να υπολογίζεται και το κρυφό αλάτι που υπάρχει σε κάποια τρόφιμα[1], όπως οι ξηροί καρποί αλλά και τα τυποποιημένα ή κονσερβοποιημένα τρόφιμα (κύβοι μαγειρέματος, κράκερς, ελιές, αλμυρά αρτοσκευάσματα, αλμυρά τυριά κ.ά). Εκτός όμως από τη ρύθμιση στην πρόσληψη του αλατιού, που είναι ιδιαίτερα σημαντική στην περίπτωση της υπέρτασης, ταυτόχρονα θα πρέπει να καταναλώνονται τροφές πλούσιες σε κάλιο όπως μπανάνες, μπρόκολο, γιαούρτι, πορτοκάλι κ.α., καθώς βοηθούν στην εξισορρόπηση από τον οργανισμό της πρόσληψης νατρίου (αλάτι). Επίσης, συστήνεται περιορισμός στο αλκοόλ και μείωση της καφεϊνης η οποία υπάρχει όχι μόνο στον καφέ αλλά και στα ενεργειακά ποτά.

2.Βάλε την άσκηση στο πρόγραμμά σου

Η υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος είναι συνυφασμένη με την άσκηση. Ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος για να κινείται και όχι να κάθεται. Γι’ αυτό η σωματική άσκηση συστήνεται σε όλους, υπερτασικούς ή μη. Σε άτομα με υπέρταση η άσκηση μπορεί να μειώσει τη συστολική πίεση έως 6 χιλιοστά και τη διαστολική έως 3. Σε αυτούς με φυσιολογική πίεση μπορεί να τη μειώσει το λιγότερο 3 και 2 χιλιοστά αντίστοιχα. Γενικά, η σωματική άσκηση έχει βρεθεί ότι προλαμβάνει την εμφάνιση της αρτηριακής πίεσης και βοηθάει στη ρύθμισή της. Στην ουσία, με την άσκηση είναι σαν να έχουμε το φάρμακο της υπέρτασης στα χέρια μας. Βάδισμα 30-60 λεπτά την ημέρα για 5-7 ημέρες την εβδομάδα είναι αρκετά για χαρίσουν υγεία.

3.Μείνε μακριά από το τσιγάρο

Το κάπνισμα προκαλεί ευκαιριακή αύξηση της αρτηριακής πίεσης, κατά τη διάρκεια της χρήσης του καπνού που μπορεί να διαρκέσει 30 λεπτά. Αυτό είναι γνωστό. Γι’ αυτό, εξάλλου, και στα άτομα με υπέρταση συστήνεται διακοπή του καπνίσματος. Ο συνδυασμός του καπνίσματος με την υπέρταση και τη χοληστερίνη είναι καταστροφικός για την υγεία του οργανισμού. Φυσικά, η διακοπή του καπνίσματος δεν συστήνεται μόνο για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, αλλά επειδή είναι γενικότερα από τους μεγαλύτερους εχθρούς της υγείας.

4.Χάσε βάρος

Το υπερβάλλον βάρος και η παχυσαρκία είναι σαφώς ένας από τους λόγους που έχουν αυξηθεί τα κρούσματα υπέρτασης σε νεότερες ηλικίες. Ακόμα, όμως, και μια μικρή μείωση του βάρους μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο χαμηλή πίεση. Κι αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους υπέρβαρους και παχύσαρκους. Βάλε επομένως ως στόχο, αν έχεις παραπανίσια κιλά, να φτάσεις στο ιδανικό βάρος.

5.Μείωσε το στρες

Το στρες είναι επιβαρυντικός παράγοντας που αυξάνει την πίεση. Για να μπορέσεις να καταλάβεις τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν έχεις στρες και πώς αυτό οδηγεί σε αύξηση της πίεσης, είναι σημαντικό να καταλάβεις ότι το χρόνιο στρες προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων και αύξηση των καρδιακών παλμών, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται υπέρταση. Η σωστή διαχείριση του στρες[2] και η ανακούφισή του μέσα από εναλλακτικές θεραπείες χαλάρωσης σίγουρα βοηθάει στην πρόληψη της υπέρτασης και στην καλύτερη ρύθμισή της. Σε άλλες περιπτώσεις είναι σκόπιμο να μελετήσει κανείς τι ακριβώς είναι αυτό που τον οδηγεί σε χρόνιο στρες, π.χ. ένα υπερβολικά φορτωμένο πρόγραμμα και ως εκ τούτου να κινηθεί στις ανάλογες αλλαγές που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα της ζωής του και θα μειώσουν το άγχος.

6.Φυσικά, μην αμελήσεις την επίσκεψη στο γιατρό

Ο γιατρός είναι ο μόνος που μπορεί να διαγνώσει αν πάσχεις από ήπια ή σοβαρή υπέρταση κι αν αυτή μπορεί να ρυθμιστεί μόνο με αλλαγές στον τρόπο ζωής ή απαιτεί φαρμακευτική αγωγή. Σε κάθε περίπτωση, αν έχεις διαπιστώσει ότι η πίεσή σου δεν είναι στα φυσιολογικά επίπεδα, οφείλεις να τον επισκεφτείς.

7.Μέτρα σωστά την πίεσή σου

Την πίεση συνήθως τη μετράμε το πρωί και το βράδυ προ του φαγητού ή δύο ώρες μετά, κατά προτίμηση με ηλεκτρονικό πιεσόμετρο βραχίονα. Πάντα κάνουμε δύο μετρήσεις διαδοχικά με ένα λεπτό απόσταση η μια από την άλλη. Αποφεύγουμε, ωστόσο, να μετράμε την πίεση όταν αισθανόμαστε άσχημα, όταν έχουμε ζάλη, ίλιγγο, πονοκέφαλο, πονόδοντο, οσφυαλγία, αρθραλγία ή σε καταστάσεις με συναισθηματική φόρτιση, διότι σε αυτές τις περιπτώσεις η πίεση είναι αυξημένη, επομένως δεν είναι η πραγματική μας πίεση. Ο άνθρωπος αντιδρά στα ερεθίσματα του οργανισμού του και του περιβάλλοντος με αύξηση της αρτηριακής πίεσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι υπερτασικός. Αυτό που πρέπει να αξιολογείται είναι η αρτηριακή πίεση ηρεμίας.

Κάποιος πάντως που έχει υπέρταση αρκεί να μετράει την πίεσή του μια φορά την εβδομάδα πρωί βράδυ. Πριν επισκεφθεί τον γιατρό του μπορεί να κάνει διπλές μετρήσεις πρωί και βράδυ για μία εβδομάδα και να τις καταγράφει, ώστε να ξέρει ο γιατρός τι πίεση έχει στο σπίτι.

Πηγή : Thrive Global Greece

Endnotes:
  1. το κρυφό αλάτι που υπάρχει σε κάποια τρόφιμα: https://www.thriveglobal.gr/%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%B1/44717?itm_campaign=Article%20Links&itm_source=internal&itm_medium=article-links&itm_term=%CE%95%CE%A5%CE%95%CE%9E%CE%99%CE%91&itm_content=https://www.thriveglobal.gr/%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%B1/44717
  2. Η σωστή διαχείριση του στρες: https://www.thriveglobal.gr/%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%B1/49715?itm_campaign=Article%20Links&itm_source=internal&itm_medium=article-links&itm_term=%CE%95%CE%A5%CE%95%CE%9E%CE%99%CE%91&itm_content=https://www.thriveglobal.gr/%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%B1/49715

Source URL: https://www.music.net.cy/5-fysika-antiypertasika/