40 Χρόνια από την παραγωγή του θρυλικού Bohemian Rhapsody των Queen!


Το “Bohemian Rhapsody” δεν έγινε ποτέ demo. Όλα ξεκίνησαν στο μυαλό του Freddie Mercury πριν από 40 χρόνια και έγινε απλά θρύλος. Σημείωνε μανιωδώς νότες πάνω σε χαρτάκια, μετά τις κύκλωνε και τις πετούσε στο πάτωμα. Η υπόλοιπη μπάντα απλά προσπαθούσε να ακολουθήσει το σκεπτικό του. Η ηχογράφηση διήρκεσε πάνω από 70 ώρες και η πρώτη άποψη των παραγωγών όταν το άκουσαν, ήταν κάθετη: “Δεν θα παιχτεί ποτέ από κανένα ραδιόφωνο”. Προφανώς έπεσαν έξω.

Είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα rock κομμάτια που έχουν γραφτεί και χωρίζεται σε 6 μέρη:
Εισαγωγή (0:00-0:48), Μπαλάντα (0:48-2:36), Κιθαριστικό σόλο (2:36-3:03), Όπερα (3:03-4:07), Hard rock (4:07-4:55) και Επίλογος (4:55-5:55)

Δεν έχει ρεφρέν. Ανήκει στο δίσκο ‘A Night at the Opera’ που ηχογραφήθηκε σε 6 διαφορετικά στούντιο εκτινάσσοντας το κόστος παραγωγής του στα ύψη…

Το άλμπουμ κυκλοφόρησε στις 31 Οκτώβρη του 1975. Το video κόστισε το ασήμαντο ποσό των 4.500£ λιρών Αγγλίας (6.306 ευρώ ) συνολικά…

Τότε, ο Freddie ήταν παντρεμένος με την Mary Austin, με την οποία στεφανώθηκαν στις αρχές των 70s. Στα μέσα της δεκαετίας, ο Freddie είχε απατήσει τη γυναίκα του με έναν άντρα που δούλευε στη δισκογραφική τους εταιρεία…
Αυτό τον έκανε να νιώσει τύψεις, αλλά δεν ήταν το μόνο που τον βασάνιζε. Σε μια χαλεπή εποχή που δεν τολμούσε κανείς να αποκαλύψει την ομοφυλοφιλία του, δίσταζε και να αποκαλύψει την αλήθεια στη γυναίκα του για να μην το μάθει ο Τύπος.
Ενοχές, θυμός και φόβος είναι σίγουρα μερικά από τα συναισθήματα που κατέκλυζαν εκείνη την εποχή τον Mercury, τα οποία και εκφράζονται στο κομμάτι. Για την ιστορία, αποκάλυψε τις σεξουαλικές του προτιμήσεις στη Mary Austin το 1976.
Queen Band.

Το ‘Bohemian Rhapsody’ ψηφίστηκε κομμάτι της χιλιετίας το 2000, ενώ είναι πρώτο στη λίστα του βιβλίου Guinness, στα καλύτερα κομμάτια όλων των εποχών. Έφτασε δύο φορές στην κορυφή των single charts. Μπορεί να ακούγεται “παράξενο”, αλλά αυτό δεν είχε ξανασυμβεί. Δεκάξι ολόκληρα χρόνια μετά την κυκλοφορία του, το Νοέμβριο του 1991, το κομμάτι ξανά-έπιασε κορυφή στα single charts, λόγω του θανάτου του Freddie Mercury από AIDS. Κύρια αιτία για την απότομη αύξηση των πωλήσεων ήταν η φιλανθρωπική δράση, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για την καταπολέμηση της ασθένειας….

“Nothing really matters
Anyone can see
Nothing really matters
nothing really matters…
to me
Anyway the wind blows”